2. července 2020

Kometa NEOWISE slibuje vzácné nebeské představení

Kometa C/2020 F3 zachycena za rozbřesku 2. července ze španělského Salamanca. Foto: Oscar Martín Mesonero..
Kometa C/2020 F3 zachycena za rozbřesku
2. července 2020 ze španělského Salamanca.
Foto: Oscar Martín Mesonero.
Dnes 2. července 2020 ráno poprvé několik fotografů po celé Evropě, včetně Česka, zaznamenalo kometu C/2020 F3 NEOWISE fotograficky během jasného rozbřesku. To znamená, že jasnost komety dosahuje hodnot nejjasnějších hvězd oblohy a je tu opravdu mimořádně velká šance, že za pouhé 2-3 dny uvidíme nejjasnější kometu za posledních 13 let.

Tiskové oznámení z 2. července 2020.

Kometa C/2020 F3 (NEOWISE) byla objevena kosmickým přehlídkovým systémem NEOWISE (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer, provozovatel NASA / JPL / CALTECH) 27. března 2020 jako objekt o přibližně 17. hvězdné velikosti (tedy hluboko pod dosahem středně velkých přístrojů). Tento kosmický dalekohled, obíhající Zemi po polární dráze ve výšce okolo 490 km, hledá už od roku 2011 tzv. malá tělesa Sluneční soustavy, především asteroidy (kterých objevil už několik tisíc) a trpasličí planety. Důmyslný monitorovací systém umožňuje objevovat i slabé komety anebo hvězdokupy. Od objevu komety C/2020 F3 bylo jasné, že půjde o poměrně zajímavý objekt a postupné zpřesňování dráhy astronomům utvrdilo, že bychom – v případě stabilního vývoje kometární aktivity – mohli kometu uzřít i pouhýma očima.

Do třetice všeho dobrého?

Kometa NEOWISE za rozbřesku z italské Sicílie. Foto: Giuseppe Pappa
Kometa NEOWISE za rozbřesku
2. července 2020 z italské
Sicílie. Foto: Giuseppe Pappa.
Vědci byli s nadšením opatrní. V průběhu letošního jara byly oznámeny tři případy komet, které mohly na severní polokouli vykouzlit výrazné kometární divadlo. Kometa C/2019 Y4 ATLAS měla na konci května svou jasností předčit i zářivou planetu Venuši, ale její jádro se rozpadlo dříve, než jsme ji mohli vůbec vidět pouhýma očima. O něco „dále“ se dostala kometa C/2020 F8 SWAN, jejíž prudký nárůst jasnosti přinesl radost zejména jižanským fajnšmekrům na počátku května - ještě před průletem přísluním. Na jižní polokouli byla pozorovatelná krátce očima a na snímcích natáhla krásný 10° ohon (tedy jako 20 úplňků za sebou). Nakonec ale i tato vlasatice, když se konečně octla mezi hvězdami na severní polokouli, nápor slunečního větru nezvládla a postupně se rozdrolila v prach. Mezi oběma těmito kometárními zklamáními ovšem z jižní polokoule pozvolna přilétala ona třetí, C/2020 F3 (NEOWISE), která zatím jako jediná nejeví známky prudkých změn v jasnosti, je tedy poměrně stabilní, a oproti dvěma předchozím případům by skutečně mohla dostát své slibné viditelnosti na naší obloze.

Spatřena vedle oslnivého Slunce

Kometa NEOWISE prolétá kolem Slunce (zakryto terčíkem). Zdroj: SOHO, NASA/ESA.
Kometa NEOWISE prolétá kolem Slunce
(zakryto terčíkem). Zdroj: SOHO, NASA/ESA.
Kometa C/2020 F3 (NEOWISE) byla mezi 22. a 28. červnem pozorovatelná ve zorném poli koronografu družce SOHO. Právě tyto pohledy umožnily jak astronomům odhadnout další vývoj komety, tak laikům se kometou poprvé – byť zprostředkovaně – pokochat. Na snímcích z koronografu byly viditelné i jasné hvězdy, které se promítaly Sluncem (konkrétně šlo o hvězdy ze souhvězdí Blíženců), u kterých je známa jejich jasnost. Právě na základě těchto údajů mohli hvězdáři tzv. fotometricky určovat jasnost komety. V průběhu zmíněných 4 dní kometa opravdu zjasněla (když opouštěla zorné pole kamery, byla již asi 7krát jasnější). Přísluním kometa proletí již zítra 3. července (ve vzdálenosti 0,3 astronomické jednotky), kdy dosáhne maximální jasnosti. Tu si pak udrží další zhruba týden, po dobu jehož trvání už bude viditelná na ranní obloze. Již v tuto chvíli jde o nejjasnější kometu od roku 2007, kdy zazářila jasná vlasatice McNaught.

Kdy, kde a za jakých podmínek kometu uvidíme?

Kometu bychom měli začít vyhlížet přibližně od soboty 4. července v časných ranních hodinách mezi 3:15-3:45 za již pokročilého rozbřesku nizoučko nad severovýchodním obzorem. V prvních dnech nebudou podmínky na její pozorování vůbec příznivé – kometa se bude „utápět“ v jasném rozbřesku, navíc za svitu Měsíce, který dosáhne 5. července fáze úplňku. Je potřeba také hledat místo s perfektně odkrytým jihovýchodním obzorem, kde nevadí ani domy, stromy či kopce. Ideálně tedy vyjet do hor. Tyto nepříznivé podmínky potrvají do 8. července.

Dráha komety NEOWISE na noční obloze mezi 5. a 21. červencem 2020. Grafika: Petr Horálek / Stellarium
Dráha komety NEOWISE na noční obloze mezi 5. a 21. červencem 2020.
Grafika: Petr Horálek / Stellarium

V dalších dnech se ale budou podmínky radikálně zlepšovat. Už od 9. července bude kometa z našeho území cirkumpolární (tedy nebude vůbec zapadat pod obzor) a budeme ji moci vyhlížet nízko nad severo-severozápadním obzorem v pozdních večerních hodinách (od 22:30). Měsíc v té době bude rušit svým svitem méně a vesměs jen v druhé polovině noci. Postupně se kometa přesune na večerní oblohu do „předních tlap“ Velké medvědice (19. července) a bude pozorovatelná výš a výš nad obzorem (už 18. července ji ve 22:30 najdeme více jak 15° nad severo-severozápadním obzorem). Pouhýma očima by mohla být viditelná až do první dekády srpna.

Perličkou budou noční oblaka

První záznam komety NEOWISE z Česka - z Proseče u Chrudimi. Na snímku jsou také patrna Noční svítící oblaka. Zachytil 2. července 2020 Petr Horálek.
První záznam komety NEOWISE z Česka - z Proseče
u Chrudimi. Na snímku jsou také patrna Noční svítící
oblaka. Zachytil 2. července 2020 Petr Horálek.
Jak se kometa bude posouvat vesměs nad severním obzorem, naskýtá se v období její viditelnosti také šance na pozoruhodné kompozice s tzv. nočními svítícími oblaky (angl. zkratka NLC). Tato jemná elektricky modrá oblačnost se zjevuje každoročně v průběhu soumraků a rozbřesků v týdnech okolo letního slunovratu. Závoje ve vrstvě ledových krystalků obalujících meteorický prach přibližně 85 kilometrů vysoko nad Zemí nasvětluje Slunce „odspodu“, tedy když je samo pod obzorem, a skutečně to vypadá, jakoby proti obloze plné hvězd zářila jemná oblaka. Jejích možný výskyt je umocněn minimem sluneční aktivity, které právě v těchto letech probíhá.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Datábáze kometSeiichy Yosidy – kometa NEOWISE
[2] Projekt NEOWISE – oficální stránky
[3] Galerie na Spaceweather.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář. Pro možný výskyt spamů komentáře prochází kontrolou.